La rehabilitació de la façana és una necessitat periòdica en la gran majoria dels edificis. Cada 25 o 30 anys els edificis requereixen d’una rehabilitació de la façana total o parcial per arreglar els desperfectes produïts pel pas del temps i la climatologia.
restauració fachadasHasta fa poc temps les empreses de rehabilitació optaven entre reparar els arrebossats mitjançant morters de ciment i pintar la façana cada cert nombre d’anys o aplicar arrebossats monocapa.
En l’actualitat, amb l’aparició de nous materials i sistemes amb alt poder d’aïllament tèrmic, aquests sistemes s’utilitzen cada vegada menys, perquè al final resulten més cars i menys duradors.
La pintura sobre arrebossat té una vida útil de 8 a 10 aproximadament, mentre que posar un sistema SATE pot tenir una durada superior als 40 anys o una façana ventilada ceràmica té una durada útil superior als 50 anys.I a més, milloren de forma notable les característiques d’aïllament tèrmic de l’edifici per l’exterior per disminuir els consums energètics de climatització.
Arrebossats de ciment i monocapes
El sistema d’arrebossat de ciment és el més dur i resistent. Pel que és el revestiment més usat en rehabilitació d’habitatges de baix pressupost i en la pràctica totalitat de les mitgeres.
Els aspectes negatius d’aquest sistema són nombrosos: és excessivament rígid i s’esquerda amb facilitat, no aporta cap tipus d’aïllament tèrmic i acústic, i el seu aspecte final és molt pobre, pel que al final sol pintar-se o cobrir-se amb un material més fi .
És el sistema de rehabilitació que menor inversió inicial requereix, però, cal tenir en compte que necessita un major manteniment amb el temps. El arrebossat de ciment amb una pintura per a exteriors tindria un cost aproximat, incloent el lloguer, muntatge i desmuntatge de bastides, a partir de 26 € / m².
El sistema de arrebossat monocapa consisteix en l’aplicació d’un morter predosificat industrialment que s’estén o projecta sobre les parets de tancament en una sola capa d’uns 15 mm. de gruix, amb diferents possibilitats de textures i colors que constitueix l’acabat de façana.
El morter té bones propietats impermeables i transpirables que contribueixen al bon comportament higrotèrmic de les façanes, encara que no suposa cap millora en el seu aïllament tèrmic acústic de l’edifici.
El cost d’aquest sistema ve determinat per les terminacions a emprar, així com de la complexitat de la geometria de l’edificació. Per a una solució estàndard la rehabilitació d’una façana tindria un cost aproximat, incloent el cost de lloguer, muntatge i desmuntatge de bastides, a partir de 34 € / m².
Sistemes de rehabilitació de façanes amb aïllament tèrmic:
El sistema SATE (sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior) consisteix en la col·locació a la cara externa de les façanes de planxes d’aïllament tèrmic, de poliestirè expandit o llana mineral, adherides al mur mitjançant adhesius o tacs de plàstic per evitar la corrosió.
sistema sate de rehabilitació de fachadasEl aïllant es protegeix amb un revestiment constituït per una o diverses capes protecció, una de les quals porta una malla com a reforç. Finalment, es col·loca un revestiment decoratiu acolorit impermeable a l’aigua de pluja i transpirable que pot presentar-se amb diferents terminacions: ratllat, gota, remolinat, llis.
Normalment, s’utilitza morter acrílic que ofereix una altíssima capacitat d’impermeabilització, però al seu torn permet una alta transpiració del vapor d’aigua, de manera que s’embruta poc i és molt resistent a les inclemències meteorològiques, mantenint-se inalterable i amb colors vius al llarg del temps.
Permet aconseguir estalvis en la factura energètica estimats entre un 63% a l’estiu i un 70% a l’hivern.
El cost del sistema SATE ve determinat per les terminacions a emprar. Per a una solució estàndard mitjançant 8cm d’aïllament tèrmic en poliestirè expandit i un acabat acrílic, la rehabilitació d’una façana tindria un cost aproximat (incloent-hi el cost de lloguer, muntatge i desmuntatge de bastides) a partir de 56 € / m².
La façana ventilada o trasventilada és un tancament exterior constituït per una fulla interior, una capa aïllant, i un full exterior no estanca. Aquest tipus de façana permet qualsevol tipus d’acabats duradors i de gran qualitat, i està molt prestacions tèrmiques i acústiques.
façanes ventiladasSobre la façana existent de l’edifici o full interior s’ancora una subestructura metàl·lica d’alumini o acer inoxidable per suportar la fulla exterior d’acabat. Entre tots dos elements es col·loca una capa d’aïllament mentre es crea una càmera d’aire d’uns pocs centímetres amb un flux d’aire continu. que ajuda a reduir les pèrdues tèrmiques de l’edifici.
Les plaques exteriors poden de materials ceràmics, pedra, fusta, panells sandvitx, .. d’alta resistència, pel que són façanes que presenten un bon aspecte durant molt de temps.
És el sistema que més estalvi energètic pot proporcionar a un edificio.Se estimen estalvis en la factura el 70% a l’estiu i el 75% a l’estiu.

El cost d’aquest sistema ve determinat pels acabats a utilitzar. Per a una solució estàndard de peces ceràmiques de color maó i 8cm d’aïllament tèrmic en llana de roca la rehabilitació d’una façana mitjançant un sistema de façanes ventilades té un cost aproximat incloent el cost de lloguer, muntatge i desmuntatge de bastides a partir de 118 € / m².

Els edificis amb façanes protegides pel seu interès històric o artístic normalment estan obligats a rehabilitar la seva façana amb morters a la calç de manera tradicional per la qual cosa no poden utilitzar ningunom d’aquests sistemes.

conclusions:

Molts són els motius pels quals recomanem les solucions de rehabiliatción de façanes amb aïllament en la seva cara exterior com el sistema SATE o façana ventilada:

Els estalvis en la factura energètica són cada vegada més grans, a causa de la imparable pujada del cost de l’energia, unit al fet que les administracions afavoreixen la rehabilitació energètica per mitjà de subvencions i ajudes, permeten períodes de retorn de la inversió relativament curts.
Augmenten el confort dels habitatges
Protegeixen elements estructurals de l’edifici.

Per a més informació sobre rehabilitació de façanes pot consultar amb una empresa especialitzada en rehabilitació d’edificis que li ampliarà informació i l’ajudarà a triar el sistema més adequat a la seva edifici i pressupost.

This post is also available in: es